söndag 20 mars 2016

Inga och Leo löser allt av Andrea Pettersson & Malin Yngvesson

Inga har fått följa med sin pappa till hans arbete på Lunds universitet, men pappa har inte tid för Inga. Han sitter bara och knappar på sin dator. Inga bestämmer sig för att gå på upptäcktsfärd. Hon hör mystiska ljud från ett rum. Inga öppnar dörren och går in. Det visar sig vara roboten professor Vätes laboratorium. Han har trasslat in sig i sin slang. Inga hjälper honom att lösa upp knuten. Därefter uppfinner Inga en slanghållare, där slangen kan dras in och ut (illustrerad med förklarande bild).

Professor Väte blir imponerad av uppfinningen och lånar ut sin solbil till Inga. Den ger Inga Ingengör och hennes kompis Laser-Leo möjlighet att åka runt i Lund och hjälpa människor att lösa sina problem. Deras gräddbulle-förstorare är verkligen imponerande!

Äntligen en bok som introducerar barn till naturvetenskap. En bok som visar hur teknik och vetenskap hänger ihop. Den uppmanar barn till att lösa problem och skapa egna uppfinningar. Bra och lättförståeligt språk med detaljrika och färgglada illustrationer som följer och tydliggör texten väl. Passar lika bra för förskolebarn som barn i lågstadiet. Helt underbar.

Författarnas vision är att nå ut till så många barn som möjligt oavsett bakgrund, så ett litet frö och självklart sprida glädje. Det kan vara svårt att veta vad man kan göra av sitt intresse eller begåvning när man väl blir stor. Vi hoppas att detta lekfulla smakprov på vad en ingenjör kan tänkas göra kan hjälpa till med detta.

Mer information finns på www.ingaingenjor.se.