fredag 15 januari 2021

Utforska Inläsningstjänst

Förra veckan föreläste jag om Inläsningstjänst, med fokus på praktiska tips och trick. Med tanke på att distansundervisningen kanske leder till att fler kommer att använda plattformen, lägger jag gärna ut lite info här också.


1. Upptäck nya böcker… i premiär! 
Bland annat Hegas förlag släpper ibland sina Daisy-versioner innan de går att köpa i bokhandeln. Det betyder att vi får läsa dem digitalt först! 

2. Sök direkt efter genrer, ämnen och nyckelord knutna till dina lektioner och läxor. 
Även om katalogposterna inte är jättedetaljerade medföljer de viktigaste nyckel- och ämnesorden. 


3. Förutspå hur länge läsningen kommer att ta. 
Det verkar en självklarhet, men är ändå lätt att missa: bokens beskrivning innehåller alltid en uppskattning av speltiden (under vanlig hastighet). 

4. Utnyttja att utbudet är mångspråkigt. 
Detta är en av ILTs absoluta styrkor: vissa böcker finns på flera olika språk, inlästa läromedel har guider på modersmål, och Begreppa!-filmerna har flera tal- och undertextinställningar. 



5. Använd bokhyllan som läslista. 
Jag vill gärna uppmuntra er att ”klicka hem” böcker ni är intresserade av. Att lägga till böcker på ens bokhylla binder inte till någonting. Det kan däremot underlätta att hitta lämplig läsning vid ett senare tillfälle. Observera! Böcker identifierade med T är riktiga talböcker. Precis som Legimus omfattas de av ett undantag i upphovsrättslagen. Endast personer med en läsnedsättning har tillgång till dessa. 

Som lärare kan vi förresten också välja böcker åt våra klasser och lägga till dem direkt på elevernas konton. 

6. Följ med i texten!
Det är så du tränar bäst på läsning, uttal och läsförståelse. Det är också det bästa sättet att hitta ord som du tycker är svåra att förstå eller stava. De bara glider förbi annars. 

7. Anteckna enkelt inför ett boksamtal… med bokmärken: 
Tjänsten sparar den exakta raden du stannar på när du lägger in ett bokmärke. Och tillåter blixtsnabbt återvändande. Det gör det lätt att anteckna under läsningen och perfekt att använda till boksamtal enligt till exempel Chambersmodellen: skriv bara gillar // ogillar // frågetecken // mönster // kopplingar. 


8. Underlätta din repetition med Begreppa!-filmerna. 
Inläsningstjänst skapar flerspråkiga filmklipp till många olika ämnen, med särskilt fokus på kärnbegrepp. Kolla utbudet: din lektion kanske finns?! Under förra terminen såg jag några elever kämpa med bland annat pollinering och buddhismen utan att veta att det finns enkla förklarande videoklipp om just dessa begrepp på Inläsningstjänst! 

9. Kahoot! på 3 sekunder… med Begreppa!-quiz 
Nja, inte precis samma sak, men: många filmer har, förutom en flerspråkig begreppslista, några enkla frågor som kan hjälpa att snabbt testa din förståelse. 

10. Glöm inte integrationen… i skolbibliotekets katalog. 
På skolbibliotek.malmo.se kan du till exempel: 
- begränsa din sökning till böckerna från Inläsningstjänst, 
- klicka på en inläst bok och bli förflyttad direkt till boken på ILT, 
- snabbt kolla om det finns ett fysiskt exemplar att låna också.