fredag 7 juli 2023

Elevens val!

I slutet av terminen brukar vi ha kvar en hel undervisningsvecka efter betygssättningen. Alla är trötta och längtar efter lovet, och känslan av att vettigt skolarbete inte är angeläget under just denna vecka kan vara stor. Vi förstår det, men håller inte med. Det är lektionstid, trots allt, och därmed en fråga om rättigheter och skyldigheter. Skola, för skolans skull! Det magiska lärandet! Entusiasmen är låg.

Höjaskolan har i många år försökt lösa problematiken genom att erbjuda högstadieeleverna att få vara med och bestämma vilka ämnen de vill jobba med: en möjlighet till att komma ikapp eller fördjupa sig, med hjälp av extrauppgifter, utflykter eller andra kompletterande aktiviteter. Favoritämnen och måsten. Roligt och meningsfullt.


Nu har skolbiblioteket väl alltid stått till lärarnas förfogande, men ett riktigt samarbete hade aldrig blivit av. Fram till… det är läsåret! Tillsammans med min kollega Saso som undervisar i (bland annat) svenska, höll jag i ett 4 dagars projekt kring textskapande och digital bearbetning med hjälp av Adobe Express. Programmet lockade till sig en blandad grupp elever som trots stor variation i intressen, språknivå och motivation skrev intressanta krönikor och monterade dem till underhållande videoklipp. Kollegialt samarbete! Bibliotek och MIK, integrerade i undervisningen! Konkreta resultat!