lördag 3 oktober 2015

Du är aldrig ensam av Sarah Dessen

Boken är småtrevlig och svår att lägga undan. En äkta feel good! När dagarna blir kyligare är det mysigt att stanna inomhus och fördjupa sig i en bok.

Den amerikanska författaren Sarah Dessen har skrivit en rad böcker för ungdomar. Bland de böcker som givits ut på svenska kan nämnas Du glömde säga hej då och Mitt perfekta liv. Sarah Dessen har ofta en  röd tråd, som hennes berättelser spinner runt. Här handlar det om att skydda sig från kärlek genom att alltid förvänta sig det värsta. Då undviker man att bli sårad och besviken.

Bokens huvudperson Ruby Coopers liv är fullt av desillusioner. Pappan övergav familjen när hon var liten. Systern har flyttat hemifrån och avbrutit all kontakt med Ruby. Mamman är alkoholist och psykiskt instabil. Hon behandlar titt som oftast Ruby illa. De flyttar ofta, lever isolerat, uppger alltid falsk adress och ekonomin är dålig.

När mamman lämnar Ruby ensam i en fallfärdig stuga får systern, som Ruby inte har träffat på 10 år, vårdnaden om Ruby. Detta trots att Ruby vill bo kvar och klara sig själv, vilket hon hittills inte lyckats särskilt väl med. Systern och hennes man är förmögna och lever ett liv, som är helt främmande för Ruby. Hon planerar därför att rymma vid första bästa tillfälle. Efter ett par misslyckade rymningsförsök beslutar sig Ruby för att stanna hos sin syster tills den dag hon fyller 18 år. Då har Ruby till avsikt att försvinna och därefter leva sitt liv ensam. Systern kan ju knappast älska henne då hon lämnade Ruby ensam med en emotionellt instabil mamma. Men innan Rubys 18-årsdag infaller tvingas hon handskas med en privatskola, en otrogen pojkvän samt killen i huset bredvid. Kan Ruby någonsin lära sig att älska och ta emot kärlek från andra?