söndag 13 december 2015

Jag var här av Gayle Forman

Självmord är ett enormt trauma för alla som står nära den döda. Det är inte bara djup sorg utan det finns ofta också skuldkänslor att bearbeta. Gayle Forman skriver om en ung flickas kamp att förstå och gå vidare efter det att hennes bästa vän tagit livet av sig. Det är en bok fylld av sorg, men också av vänskap och av möjligheten av att växa med sorgen och utvecklas som människa. Gayle Forman har vävt in en gåta i handlingen, vilket höjer spänningen i boken. Författaren ställer också frågan om Internet alltid är av godo.

Dagen efter att bästa vännen Meg dör får Cody ett brev. I brevet skriver Meg att hennes beslut att ta sitt eget liv har växt fram under lång tid och att det inte är Codys fel. Cody blir naturligtvis oerhört förtvivlad. I den djupa sorgen upplever Cody att hon på något sätt svikit Meg och att Meg svikit henne. Cody som trodde att de inte hade några hemligheter för varandra!

Beslutet har växt fram under lång tid, skrev hon i brevet. Under lång tid? Hur länge då? Veckor? Månader? År? Jag har känt Meg sedan vi gick på lekis. Vi har varit bästa vänner, nästan systrar, ända sedan dess. Hur länge har beslutet hållit på att växa fram utan att hon berättade det för mig? Och ännu viktigare: varför sa hon ingenting?

Cody reser till universitetsstaden, där Meg studerat, för att hämta hem hennes saker. Samtidigt som hon inleder en egen undersökning om vad det var som drev Meg till självmord. Meg hade ju allt! Mycket mer än vad Cody själv har. När Cody lyckas öppna en krypterad datafil på Megs dator upptäcker hon en miljö som chockar henne och som får henne att satsa allt på att hitta den verkliga förövaren.