söndag 3 januari 2016

Kråkviskaren av Jacob Grey

Första boken i serien Feralerna. Den är lämplig för vana läsare i "övre" mellanåldern eller elever i högstadiet. Boken är spännande och välskriven.

En ödesdiger sommar för åtta år sedan svepte en våldsam mordvåg genom staden Blackstone. Människor och djur återfanns döda. Vissa av kropparna hade bitmärken, andra hade krosskador eller visade spår av gift. Enligt chefsbibliotekarien på centralbiblioteket i Blackstone vet ingen än idag vem som stod bakom de mystiska morden.

En som då råkade illa ut är tonårskillen Caw. När han var ett litet barn övergavs han av sina föräldrar och lämnades att växa upp tillsammans med kråkor. Nu bor han i en koja högst upp i ett träd ihop med sina tre kråkvänner. Caw smyger sig ut på jakt efter mat på nätterna och håller sig dold på dagarna. Det ovanliga med Caw är att han kan kommunicera med kråkorna.

Caw har ständigt en återkommande mardröm. Hans föräldrar kastar ut honom från ett sovrumsfönster och en stor flock kråkor fångar upp och släpper försiktigt ner honom på trottoaren. Caw ser en varelse gå mot föräldrarnas hus. Varelsen utstrålar ondska och den bär på en ring vars ovansida har en inristad bild på en spindel på vars kropp kan anas formen av bokstaven M.

Staden drabbas av ytterligare en katastrof. Tre mycket farliga fångar rymmer. Caw blir vittne till detta. En av fångarna har en tatuering som påminner om spindeln på ringen i drömmen. Detta gör Caw blir nyfiken, vilket har till resultat att han blir indragen i händelser som visar sig vara ytterst farliga - en kamp mellan det onda och det goda. Under resans gång får Caw veta att han är en feral - en person som kan kommunicera med djur. I Caws fall med kråkor. Han får också veta att det finns onda och goda feraler. Onda feraler som får sina djur att göra fruktansvärda saker och goda feraler som lever i harmoni med sina djur.