söndag 10 januari 2016

Flickan med glasfågeln av Esme Kerr

Fängslande sträckläsning för mellanåldern. Författaren har lyckats skriva en historia som är svår att pausa ifrån. Den är en gnutta sagobetonad, men ändå trovärdig. Den handlar om vänskap, ensamhet samt känslan av att inte bli trodd.

Efter det att den föräldralösa Edies farmor blivit intagen på ålderdomshem får Edie bo hos sin moster, som har tre elaka och bortskämda pojkar. Edie vantrivs och när hon får ett erbjudande att gå på en internatskola, Knights Haddon, tvekar hon inte att tacka ja. Edie ska i gengäld undersöka vad som egentligen händer den ryska prinsessan Anastasia, som är elev på skolan. Är det Anastasia som fantiserar eller sker det hon berättar på riktigt? Anastasias far är orolig för sin dotter och vill ha någon på plats på skolan som smälter in i miljön.

Knight Haddons som Edie nu börjar på är mycket sträng och gammeldags. Mobiltelefoner, klockradio och datorer är inte tillåtna. Eleverna får bara gå till byn på lördagseftermiddagarna och bara om de går två och två. Det är vanligt att elverna får till straff att skriva av bibelcitat hundratals gånger.

Edie hamnar i samma sovsal som Anastasia. De blir goda vänner. Edie ställs inför ett dilemma: Hon vill vara Anastasias vän, men samtidigt arbetar hon ju som spion åt Anastasias far. Vad händer om Anastasia får reda på att Edie ljuger om sin bakgrund? Edie vill inte förlora sin vänskap till Anastasia.

Händelser på skolan medför att Edie till slut inte vet vem hon ska lita på. Rollen som spion är svårare än vad Edie räknade med från början. Det börjar bli farligt.