tisdag 16 februari 2016

Som eld av Sara Lövestam

Sara Lövestams bok utspelar sig huvudsakligen på en ö i Stockholms skärgård. Den skildrar kärleken mellan två tonårsflickor.

Det är början på sommarlovet när flickorna ser varandra för första gången. De är båda två på väg med skärgårdsbåten till Sländö. Den enkla och jordnära Anna, som varje år tillbringar sommaren i ett fallfärdigt hus på ön. Den komplicerade och rika Lollo, som är rasande på sina föräldrar för att de köpt ett lyxigt sommarställe på en trist ö och sedan tvingar henne att följa med.

Vi får följa flickornas från den första ögonkontakten och hur de sakta upptäcker att de är förälskade i varandra. Hur det är att gilla en tjej i stället för en kille. Anna vet redan att hon gillar killar mer medan Lollo har svårt att acceptera att hon kanske är lesbisk.


Utsidan av hennes hand, pek- och långfingrets knogar, har kvar känslan av Annas beröring. Om hon hade varit mer beredd skulle hon hållit kvar sin egen hand, och de skulle gå hand i hand nu. Det skulle hon väl gjort? Eller var hon bara feg? 

Boken är skriven så att varje kapitel berättar växelvis ur Annas eller Lollos perspektiv. En bok som kan användas som utgångspunkt vid diskussioner om kärlek mellan ungdomar av samma kön.