lördag 28 mars 2015

Half bad - ondskans son av Sally Green

Redan innan boken publicerades blev den en internationell storsäljare. Det fantastiska är att det är Sally Greens debutroman. Det är ovanligt att en tidigare okänd författare når en sådan enorm framgång redan innan boken har publicerats. Det här är den första översatta delen i en triologi. Boken är även inköpt på engelska till Höjaskolans mediatek.

Den är främst en fantasy-skildring, men den har ett större djup än vad man är van vid att finna. Boken skildrar utanförskap, etnicitet, främlingsfientlighet, förbjuden kärlek och längtan att höra till. Språket är lätt och flytande. Den spännande handlingen för läsaren kontinuerligt framåt i texten. Boken innehåller våldsamma inslag och kan tidvis vara otäck.

Bokens huvudperson, Nathan, är frukten av en otillåten kärleksrelation mellan en manlig svart häxa och en kvinnlig vit häxa. Nathans far är en fruktad och ondskefull svart häxa. Nathans mor var en vit häxa med en stor läkande förmåga. Myndigheterna fruktar och jagar Nathans far, vilket innebär att de bevakar Nathan i hopp om att han ska leda dem till honom. Nathan har aldrig träffat sin far. Nathan mobbas och terroriseras av både vuxna och barn. Hans enda vänner är två av hans syskon, hans mormor och den förbjudna kärleken Annalise. Problemet är att hennes familj tillhör en mäktig vit häxsläkt. En renrasig familj som är kända för att jaga och döda svarta häxor. Oavsett om dessa är onda eller goda. Nathan tvingas fly för att överleva. Han måste finna den mystiska och farliga Mercury. Hon ska ge honom de förmågor som han så innerligt behöver för att klara tillvaron, men vill hon det? Har Mercury en egen privat agenda?