lördag 6 juni 2015

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long

En spännande ungdomsbok som är nominerad till SR:s och UR:s Barnens romanpris. Du blir fast i boken redan vid första stycket.

"Tarzan sitter inte rakt i sätet. Nacken är böjd framåt och huvudet hänger lite åt sidan. Magen har liksom tryckt sig in i ratten eller kan det vara tvärtom: att det är ratten som tryckt in sig i hans mage? Wahid sitter bredvid honom och håller en hand mot pannan. Fred sitter i baksätet, har tappat andan av slaget från bältet mot bröstkorgen och halsen. Det gör ont där, väldigt ont. Wahid andas häftigt. Mellan hans fingrar ser man blod."

Det är skolavslutning. Fred och hans äldre kompisar Tarzan och Wahid är på flykt efter ett misslyckat rånförsök mot en butik. Deras antagande om att polisen skulle vara upptagna med "Den blomstertid nu kommer" visar sig vara helt fel. Polisen är snabbt på plats och det blir en våldsam biljakt. Tarzan som kör förlorar kontrollen över bilen och de kraschar mot en pelare. Tarzan blir kvar i bilen medan Fred och Wahid flyr in i skogen. De stjäl en bil som står parkerad vid en vägkant. Efter att ha kört ett tag upptäcker killarna att de inte är ensamma i bilen. Det som för Fred skulle vara lätt förtjänade pengar visar sig bli en mardröm. Varför stannade han inte i skolan och lyssnade på "Den blomstertid nu kommer"?

Boken har ett enkelt språk. Personskildringarna är skickligt gjorda och handlingen är både trovärdig och intressant. Mari-Chantal Long har tidigare skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Av dessa kan nämnas "Solar plexus" och "Vad hatet gör kan ingen fatta".