lördag 30 maj 2015

Stjärnstenen av Jo Salmson

En gång i tiden föll fyra stenar ner från himlen. Alla stenarna lyste av ett inre isblått sken och människorna började kalla dem stjärnstenar. 

"Det finns massor med berättelser om dem. I somliga sägs det att stenarna innehåller stjärnornas själar, som blivit instängda av misstag när världen skapades. Andra påstår att det är demoner som fängslats i stenarna, för att inte kunna göra skada - och att den som vet hur man härskar över sådana skulle få en oändlig makt om de släpps fria igen."

Neas pappa är Belon, som var stjärntolkare innan han träffade Neas mamma och lämnade stjärnsalen. Han blev senare dödad. Neas mamma är Edja, som tidigare var draken Smaragds ryttare, men som lämnade kungens hov för att vara tillsammans med Belon. En handling som inte uppskattades av omgivningen och som medförde att Edja blev utfryst. Nea har gåvan att se verkliga människor och platser i skuggorna som stjärnstenen kastar. När hon genomgår sin prövning till lärling inför mäster Fenel, stadens stjärntolkare, ser hon hur rikets fiende Häxmästaren, som alla trodde var död, enar sina styrkor. Mäster Fenel menar att det Nea sett är dåtid och inte det som sker i nutid. Han anser att Neas gåva är en förbannelse och att stenen inte vill ha hennes drakriddarblod. Nea tvingas fly från staden och har därigenom ingen möjlighet att varna generalen för den fara som hotar.

Drakarna tros på något sätt vara nyckeln till mysteriet med stjärnstenarna? Nea måste leta rätt på dem. Kan de hjälpa Nea att besegra Häxmästaren?

Det är är en bra fantasybok som säkert kommer att uppskattas av eleverna på Höjaskolan. Jo Salmson har tidigare skrivit den populära serien "Drakriddarna", som handar om den föräldralöse Tams kamp för att bli drakriddare? I den här boken fördjupar sig författaren i sin berättelse om drakarna och drakriddarna. Boken "Stjärnstenen" är den första delen av två i serien "Drakarnas öde". Den vänder sig till mellanåldern, men den kan också vara intressant för elever på lågstadiet som läst serien "Drakriddarna" och som vill ha en stor och spännande läsutmaning.