lördag 25 april 2015

Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm & Joanna Hellgren

8-åriga Saga bor med sin mamma och 16-åriga bror Noa. I samma hus finns Anisa och hennes stora och snälla familj. Saga och Anisa har ett starkt vänskapsband. De träffas dagligen och går hemvant mellan lägenheterna. Saga tycker att Noa uppträder konstigt och aggressivt. Han har slutat med fotbollen och vill bli kallad för Viking. Noa bär svarta kläder och kraftiga kängor. Noa säger till Saga att han inte förstår varför hon vill "hänga med svartingar".

"Då menar han Anisa, för hon är mer brun i skinnet än vad jag är. Hon har svart hår. Och jag har brunt hår, precis som Noa. Vi tycker att Noa snackar skit, Vi är faktiskt bästa kompisar, Anisa och jag. Vi har varit kompisar ända sen vi gick på dagis. Vi ska vara kompisar hela livet. Det har vi bestämt".


En dag ser flickorna hur Noa och hans gäng sprejar underliga tecken på stenklossar. En kort tid efter detta tillfälle rymmer Noa hemifrån.

Boken är lämplig att ha som utgångspunkt då man diskuterar nazism och främlingshat. Den är särskilt intressant eftersom den skildrar dessa frågor ur ett barns perspektiv. Barn bör läsa boken ihop med en vuxen. Trots att boken är tunn, texten luftig så är den en "cross-over" och kan användas som högläsningsbok. Joanna Hellgrens illustrationer följer handlingen väl och förstärker berättelsen utmärkt.