måndag 18 maj 2015

Den fantastiska historien om katten som försvann av Michael Morpurgo

Den brittiske författaren Michael Morpurgo hittar ofta sin inspiration från verkliga händelser och från dessa skapar han sina magiska och berörande berättelser. Här låter han utrymningen av området runt Slapton Sands i Devon, 1943, bilda underlag till historien. De allierades styrkor "beslagtog" mark för att träna simulerade landstigningar inför den verkliga invasionen, Dagen D. Människor tvingades bort från sina hus och gårdar och militären spärrade av stora områden.

Tolvåriga Tilly och hennes familj tvingas flytta. De tömmer hela sin gård på djur och inventarier. Dagen då de ska flytta hittar inte Tilly sin älskade katt Tips. Hela byn engageras i letandet, men Tips är borta. Militären sätter taggtrådsstängsel runt gården och Tilly blir tillsagd att hålla sig borta därifrån. Trots detta fortsätter Tilly att leta efter sin katt. Tilly skriver dagbok och det är i hennes dagbok vi får följa hennes sökande.

"En sak är i alla fall säker; om de inte hittar henne kommer jag krypa in under stängslet och själv leta upp henne oavsett vad de säger. De kan sätta upp all taggtråd i världen. De kan skjuta hur många granater de vill. Ingenting kommer att hindra mig. Aldrig att jag ger upp hoppet om Tips. Aldrig".

Läs också Michael Morpurgos bok "Fjärilslejonet" som är en varm berättelse om en pojke och kärleken till ett lejon. Historien utspelas med start vid tiden före första världskriget.