söndag 10 maj 2015

Odla : steg för steg av Clara Lidström och Annakarin Nyberg

En riktigt fin faktabok för barn i åldern 6-9. Clara Lidström och Annakarin Nyberg har skivit en bok om odlingsprojekt som (nästan) inte kräver någon vuxens närvaro. Boken är full med intressanta förslag på vad man kan odla. Den innehåller enkla instruktioner i form av tydliga steg för steg bilder. Boken visar bland annat hur man kan odla tomater och solrosor, sätta vitlök och potatis samt tillverka sin egen ost av vitlöken man har odlat. Inget av odlingsprojekten kräver några dyra prylar utan det mesta finns nog redan att tillgå i hemmet eller så kan det köpas för en billig peng. Det behövs heller ingen trädgård för att odla. Potatis kan man till exempel sätta i en hink på balkongen.

I boken finns också roliga små experiment som barnen kan göra och fundera runt. Vad sägs om att plantera "harpluttar" och se vad haren har ätit genom att titta på det som sedan växer upp ur jorden.

Författarna har också skrivit böckerna "Baka : steg för steg" och "Fixa : steg för steg". Mediateket har ett exemplar av "Fixa : steg för steg". Den är tänkt att inspirera pysselsugna barn. Boken kan även intressera äldre barn. En röd tråd i boken är återanvändning. Vad sägs om att bygga sin egen brevlåda, dekorera en lampa eller skapa ett kom-ihåg-spel?