lördag 23 maj 2015

Jakten på den perfekta luggen av Petrus Dahlin

Stackars Max, han har precis "tvångsförflyttats" till en liten by långt ute på den skånska landsbygden. Detta på grund av en incident i hans gamla skola. Han har telefon- och internetförbud samt ett "göra-dumma-saker-förbud". Och inte nog med det, Max har dessutom en lugg som inte är perfekt och han är näst kortast i klassen. Att fly, att få en perfekt lugg samt att bli längre står högst upp på Max lista över saker som han funderar över.

Max är en skicklig tecknare och för att ha något att göra har han satt igång att producera en stor mängd teckningar och serier. Uppmuntrad av sina föräldrar, eftersom de tror att om Max tecknar så kan inget dumt att hända. De borde ha lärt sig av erfarenhet att det inte går att hålla Max borta från trubbel. För att inte dö av tristes börjar Max teckna karikatyrer av sina lärare på skolan. Speciellt mattelärare Henry Larsson hamnar i fokus och blir utan sin vetskap "hjälten" i några av Max serier. Riktigt bra teckningar tycker många, men tyvärr är det inte alla som håller med.

"Jakten på den perfekta luggen" av Petrus Dahlin är en bok för alla er som gillar serien "Dagbok för alla mina fans". Passar även er som inte har läst Jeff Kinneys böcker, men som uppskattar en rolig bok full med tokigheter. Emellertid finns det också en allvarlig ton i berättelsen. Känslan av att vara osynlig i skolan. Petrus Dahlin vänder sig till ungdomar, men boken kan också läsas av elever i mellanåldern. Jämfört med "Dagbok för alla mina fans" innehåller boken mer text och inte lika många bilder. Petrus Dahlin har själv gjort de fina illustrationerna.

Petrus Dahlin har tidigare skrivit böckerna om Kalle Skavank. Just nu väntar vi med spänning på "Kurragömma", som ska vara en riktigt spännande spökhistoria för slukaråldern. Boken kommer ut i juni detta år.