söndag 8 november 2015

Ficktjuvens vän av Bo R Holmberg

En bok för dig som är mellan 9 till 12 år och som gillar spänning och äventyr.

Bokens huvudperson och berättare kallas Örn. Han bor med sina två äldre bröder i ett skjul långt ute på landet. De lever ett fattigt och enkelt liv. Bröderna försörjer sig som tjuvar och är borta i långa perioder från hemmet. Örn sköter den lilla gården. Örn har aldrig stulit något i hela sitt liv. Det vill han heller inte göra. En dag ber bröderna Örn om hjälp att stjäla en skattkista. Han är ju yngst och därmed minst till omfånget. Örn ska krypa genom en trång fönsterglugg och lyfta upp en kista så att bröderna kan nå den. Detta lyckas Örn göra, men bröderna blir upptäckta och alla tre tvingas fly. De jagas av en grupp män. Bröderna blir tillfångatagna och bortförda. Örn klarar sig. Han beslutar sig för att följa efter sällskapet. Bröderna förs till en stad där de spärras in i ett fängelse.

Under sina strövtåg i staden träffar Örn ficktjuvarnas drottning, Marta, som anställer honom som sin medhjälpare. Hon lovar att hjälpa honom att frita bröderna. Detta blir inte enkelt. Livet i staden är fyllt av faror, vilket Örn nu får känna på.

Handlingen utspelar sig i en historisk miljö. Den skildras verklighetstroget och mustigt. Du känner de leriga gatorna under dina fötter, doften av nygräddat bröd får din mage att knorra och du hoppar undan från hinken med avfall som tömms ut direkt på gatan.

"Ficktjuvens vän" är den första delen i serien "Hittebarnet". Nästa del, "Den blodröda manteln" kommer ut i januari 2016. Språket är lättläst och kapitlen korta. Handlingen spännande. Boken fungerar lika bra till egen läsning som till högläsning.