söndag 29 november 2015

Fripassageraren av Christina Wahldén

Spännande science fiction för dig som gillar Charles Dickens, Agatha Christie, Jules Verne, Sherlock Holmes och Mary Poppins.

Författaren Christina Wahldén har en diger produktion bakom sig. Hon har skrivit åtskilliga barn- och ungdomsböcker där hon ofta tar upp svåra och angelägna ämnen som till exempel hedersvåld, våldtäkt och självmord. En av hennes mest kända böcker är ungdomsromanen "Kort kjol". Hon har också skrivit böcker på lättläst svenska. Bland dessa kan nämnas "Nu är pappa hemma, "Om ni bara visste", "Brott på nätet" och "På flykt".

Nu ger Christian Wahldén sig i kast med en ungdomsroman vars genre kallas steampunk. Boken heter "Fripassageraren" och är den första delen i en serie av två om syskonen Marley. Romanen utspelar sig i slutet av 1800-talet.

Rikemansbarnen Nick och Nell Marley vet inte mycket om sin bakgrund. Nell arbetar som reporter för kvinnorättsfrågor och Nick är uppfinnare som drömmer om att konstruera ett flygplan. När fadern hastigt dör efterlämnar han en lapp gömd in ett lönnfack i sitt skrivbord. På lappen står det att deras försvunna mor lever i Afrika. Närmare bestämt i Kenya. De får också veta att de svävar i någon form av fara. Då det ganska snart visar sig att fadern mördats bestämmer sig Nick och Nell för att fly och söka upp modern. De reser till Afrika. Med sig tar de betjänten Noggs. Det blir en strapatsrik resa där det ingår både ond bråd död och fantastiska maskiner. Lyckas Nick och Nell hitta sin mor i Kenya eller är hon fortfarande försvunnen? Vem är den mystiske fripassageraren som förföljer Nick och Nell?