tisdag 3 december 2019

Insikter från mellanstadiets inköpsförslag och läsupplevelser

Vi hade mycket att jobba med under mediateksrådets andra möte, som ägde rum förra veckan. Först och främst diskuterade vi (del)resultaten av vår önskemålinsamling, där eleverna fick dela ut 3 röster var till deras favoritgenrer. Infografikerna som denna enkät ledde till kommer jag att använda i mitt inköpsarbete.

Vi visste väl alla att skräck är populär(ast), men att det skulle se ut såhär? Om eleverna i 4:an fick köpa in 100 böcker, så skulle inte mindre än 50 vara läskiga! Sedan verkar de så småningom tappa intresset i det övernaturliga, och blir mer intresserade av (bland annat) olika framtidsscenarier.


I mötets avslutande utmaning fick alla lista ”10 saker vi gillar i en bok”. Listorna kombinerades till en tankekarta, som tillägger några viktiga nyanser till den ovanstående översikten. De där läskiga böckerna, till exempel, ska vi ändå kunna relatera till: berättelserna ska handla om oss, om livets utmaningar, om hur vi kan växa som person. I framtidsromanerna får hemska, allvarliga saker hända, så länge de flesta slutar bra…